Všetko o mede

Včelí med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera nektár alebo medovicu. Po zbere ho prenechá na spracovanie včelám - robotniciam, ktoré ho ďalej spracujú a uskladňujú v plástoch, vyzretý med potom uzatvárajú tenkými voskovými viečkami. Med sa získava z medových plástov najčastejšie vytáčaním. Pred vytáčaním sa musí odstrániť vrstvička vosku, ktorá ho chráni v pláste takzvaným odviečkovaním, po vytočení sa cedí cez sériu sít a uskladní vo vhodných nádobách na suchom a čistom mieste bez prístupu slnečných lúčov.

Podľa pôvodu vzniku sa med delí na nektárový a medovicový, podľa spracovania na vytočený, lisovaný, vykvapávaný, plástočkový a pastovaný.

MED sa farebne líši podľa pôvodu:

nektárové medy - sú zvyčajne svetlej farby

  • agátový med - vodovo jasný
  • lipový med - zlatožltý
  • repkový med - bledožltý , ktorý kryštalizuje na bielu farbu
  • slnečnicový med - okrovožltý

medovicové medy - sú tmavej farby

  • zo smrekovej medovice - červenohnedý
  • z jedľovej medovice - olivovohnedý

 MED obsahuje:

  • cukry : glukózu, fruktózu, sacharózu
  • organické kyseliny : jablčnú, vínnu, citrónovú
  • aminokyseliny : prolin, kys.glukonovú, lyzín
  • enzýmy : glukozooxidáza, diastáza, invertáza
  • vitamíny : C, B
  • minerálne látky : K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, I, F
  • hormóny : acetylcholín, noradrenalín, adrenalín a vodu

Prirodzenou vlastnosťou medu je KRYŠTALIZÁCIA, ktorá je známkou jeho pravosti, a jej čas sa odvíja od druhu medu a teploty skladovania. Opatrným zahrievaním medu vo vodnom kúpeli do 45 stupňov Celzia môžeme med opäť uviesť do pôvodného stavu.

MED sa môže použiť:

  • ako zdroj okamžite využiteľnej energie - rýchlo sa vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok
  • na posilnenie imunitného systému - pôsobí antibioticky a protizápalovo
  • pri udržaní dobrej duševnej kondície - potláča napätie, zmierňuje nervozitu, nechutenstvo
  • nespavosť, poruchy príjmu potravy
  • na zlepšenie krvného obehu a prekrvenia
  • ako ideálne sladidlo - vzhľadom na rýchle vstrebanie nedochádza ku kvaseniu, plynatosti a  bolestiam
  • pri chorobách : dýchacích ciest, pečene, žlčníka, žalúdka, pri nadmernej tvorbe žalúdočných štiav
  • pri chudokrvnosti z nedostatku železa, poruchách stravovania
  • pri podpornej liečbe - u rekonvalescentov po ochoreniach a vyčerpanosti organizmu
  • pri udržiavaní zdravej črevnej flóry
  • ako prevencia pri arterioskleróze - zvlášť vhodné pre starších ľudí (hovorí sa „čo je pre deti v potrave mlieko, to je pre staršieho človeka med")

Skladovanie:

dobre uzavreté na suchom, tmavom a čistom mieste