Včelí peľ

Včelí peľ vzniká spracovaním peľových zrniek z vyšších rastlín. Včely ich zbierajú a nosia do úľa na treťom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku. Pri zbere a počas tvorby obnôžky pridávajú k peľovým zrnkám výlučky svojich žliaz, čím sa menia jeho vlastnosti a zloženie.

Po zbere ho včela - lietavka prenechá na spracovanie včelám - mladuškám, tie peľ vrstvia do buniek plástov, utláčajú ho a po naplnení buniek do 2/3 ho zalejú vrstvičkou medu. Takto spracovaný peľ je pripravený na konzumáciu včelej populácie, aj preto sa často označuje ako „včelí chlieb".

Včelí peľ obsahuje:

  • bielkoviny
  • aminokyseliny, nukleové kyseliny
  • cukry
  • tuky
  • minerálne látky: NA, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se
  • organické kyseliny
  • enzýmy: pepsin, trypsin, amyláza, invertáza, fosfatáza
  • vitamíny: A, B, C
  • silice, rastové regulátory, karotenoidy a vodu

 

Včelí peľ sa môže použiť:

  • ako celkový výživový prostriedok pri úbytku životných síl
  • pri chudokrvnosti z nedostatku železa
  • pri chorobách: pečene, obličiek, prostaty, žalúdka, čriev, žlčníka, štítnej žľazy
  • pri mentálnej anorexii a celkovej podvýžive
  • na pozitívne ovplyvnenie psychiky, ukľudnenie nervov a potlačenie napätia
  • pri potlačení rastu mikróbov
  • pri podpornej liečbe u rekonvalescentov po ťažkých chorobách, operáciách
  • pri udržaní dobrej fyzickej i duševnej kondície a pamäti
  • ako prevencia na zlepšenie efektívnosti imunitného a nervového systému
  • pri ochoreniach kože
  • pri odstránení pocitu únavy a vyčerpania

 

Návod na použitie:

1 čajovú lyžičku peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešame v 2 dl vody a užívame 3x denne pred jedlom alebo 25g peľu vmiešame do 250g medu a užívame 3x denne 1 čajovú lyžičku.

Náš tip:

Keďže má nezvyčajnú a zaujímavú jemne kyselkavú chuť je vynikajúci na dochutenie ovocných šalátov, pre jeho vzhľad je originálnym pomocníkom na zdobenie koláčov a zákuskov, no je vhodný aj na samostatnú konzumáciu.

Skladovanie:

: dobre uzavreté balenie na suchom a tmavom mieste
: pre dlhodobé skladovanie je najvhodnejšie ho dať zmraziť