Včelí peľ
Včelí peľ vzniká spracovaním peľových zrniek z vyšších rastlín. Včely ich zbierajú a nosia do úľa na treťom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku. Pri zbere a počas tvorby obnôžky pridávajú k peľovým zrnkám výlučky svojich žliaz, čím sa menia jeho vlastnosti a zloženie.
Po zbere ho včela - lietavka prenechá na spracovanie včelám - mladuškám, tie peľ vrstvia do buniek plástov, utláčajú ho a po naplnení buniek do 2/3 ho zalejú vrstvičkou medu. Takto spracovaný peľ je pripravený na konzumáciu včelej populácie, aj preto sa často označuje ako „včelí chlieb".
Včelí peľ obsahuje:
- bielkoviny
- aminokyseliny, nukleové kyseliny
- cukry
- tuky
- minerálne látky: NA, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se
- organické kyseliny
- enzýmy: pepsin, trypsin, amyláza, invertáza, fosfatáza
- vitamíny: A, B, C
- silice, rastové regulátory, karotenoidy a vodu
Včelí peľ sa môže použiť:
- ako celkový výživový prostriedok pri úbytku životných síl
- pri chudokrvnosti z nedostatku železa
- pri chorobách: pečene, obličiek, prostaty, žalúdka, čriev, žlčníka, štítnej žľazy
- pri mentálnej anorexii a celkovej podvýžive
- na pozitívne ovplyvnenie psychiky, ukľudnenie nervov a potlačenie napätia
- pri potlačení rastu mikróbov
- pri podpornej liečbe u rekonvalescentov po ťažkých chorobách, operáciách
- pri udržaní dobrej fyzickej i duševnej kondície a pamäti
- ako prevencia na zlepšenie efektívnosti imunitného a nervového systému
- pri ochoreniach kože
- pri odstránení pocitu únavy a vyčerpania
Návod na použitie:
1 čajovú lyžičku peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešame v 2 dl vody a užívame 3x denne pred jedlom alebo 25g peľu vmiešame do 250g medu a užívame 3x denne 1 čajovú lyžičku.
Náš tip:
Keďže má nezvyčajnú a zaujímavú jemne kyselkavú chuť je vynikajúci na dochutenie ovocných šalátov, pre jeho vzhľad je originálnym pomocníkom na zdobenie koláčov a zákuskov, no je vhodný aj na samostatnú konzumáciu.
Skladovanie:
: dobre uzavreté balenie na suchom a tmavom mieste
: pre dlhodobé skladovanie je najvhodnejšie ho dať zmraziť